Tjäna pengar på hållbarhet!

Tjäna pengar på hållbarhet – fem konkreta affärsmöjligheter!

Aug 04, 2022

Hållbarhet är århundradets affärsidé – både för dig och vår planet. Behöver du tips och inspiration för att komma igång? Här kommer fem konkreta affärsmöjligheter med exempel från andra som gått samma väg!

 1. Skapa unika erbjudanden som dina konkurrenter saknar

Alla företag behöver jobba mer hållbart – ge dina kunder chansen att göra fler hållbara val! Få av dina konkurrenter gör detta, men allt fler företag har förstått och erbjuder hållbara produkter och tjänster. Undersökningar visar också att kunder ofta är beredda att betala mer för en hållbar produkt eller tjänst, så vad väntar du på? 

Tre exempel:

 1.  Biobase Sweden är specialiserade på att utveckla och distribuera högkvalitativa, fossilfria, biobaserade och bionedbrytbara funktionella vätskor för industrin.
 2. Ekologiska byggvaruhuset säljer byggmaterial för ekologiskt och miljöanpassat, hållbart byggande.
 3. Happie Camp arbetar med en ny skogsbaserad innovation – en produkt av skogen, i skogen, för skogen. De erbjuder lyxiga biobaserade kanvastält som står uppställda på vackra platser runt om i Värmland. Här får gästerna en möjlighet att komma bort från stressiga vardagsliv och uppleva lugn, tystnad och avskildhet. 

2. Ta vara på spill och restprodukter

Att minimera påverkan, spill och avfall är viktigt – inte bara för miljön utan också för ekonomin i bolaget. Fundera tillsammans med dina medarbetare och kunder på hur ni skulle kunna ta tillvara på detta, samtidigt som det skapar värde för både er själva och era kunder.

Tre exempel:

 1. Lilla Snåland-pallen från Stolab tillverkas av spillvirke från den klassiska pinnstolen Lilla Åland. Resultatet: en exklusiv, snygg pall med hållbarhet i fokus! 
 2.  Skafferiet Västerås är en butik helt utan förpackningar. Kunderna tar själva med förpackningar som fylls med livsmedel, rengöringsprodukter och hygienartiklar. Allt köps i lösvikt, i precis den mängd som behövs och inga engångsförpackningar används.
 3. Toa-Lätt är strö för katt och smådjur i form av pellets gjorda av ett restflöde av pappersfibrer från massaindustrin. 

 

3. Erbjud cirkulära tjänster

Kan du hjälpa dina kunder att designa, laga eller återvinna sina produkter på ett smart sätt? Då har du möjlighet att skapa en affärsmöjlighet som också ger stort värde för dina kunder i den cirkulära ekonomin. 

Tre exempel:

 1. Cervera Vintage värderar, köper och återsäljer kundens begagnade föremål via sina Cerverabutiker.
 2. Nudie Jeans erbjuder både fri lagning av kunders jeans och säljer så kallade pre-loved jeans för återanvändning, till exempel.
 3. Umesläp erbjuder hållbara hästsläp med en cirkulär affärsmodell. Kunder kan både låna ut sina släp till andra och hyra när behov uppstår. 

4. Ta vara på nya affärsmodeller

Skulle man kunna hyra eller dela dina produkter eller tjänster? Kanske återköpa och återsälja? Många nya, cirkulära, affärsmodeller växer sig just nu starka och en stor affärsmöjlighet är att vara en förebild i din bransch och vara snabb med att erbjuda dessa tjänster.

Tre exempel: 

 1. Beleco hyr ut möbler och annan inredning, både till kontor och hemmet. De köper inte in några produkter, i stället listar tillverkare och varumärken själva sina möbler på Belecos webb och fortsätter att äga dem, vilket skapar incitament till att skapa bättre produkter som håller längre.
 2. DACA erbjuder miljövänliga lastpallar i återvinningsbar plast som hyrs ut. Idén spar både pengar åt kunden och minskar belastningen på miljön. 
 3.  GIAB ger produkter nytt liv genom att utveckla, implementera och kommersialisera cirkulära affärsmodeller.  

5. Lär dig mer om hållbarhet!

När du som entreprenör, vd eller chef kan mer om hållbarhet kan du också enklare snappa upp de affärsmöjligheter som finns för just ditt företag. Ett väldigt enkelt sätt att lära dig mer är att hänga med oss här på Jobba Hållbart. Fyll i din e-postadress och få inspiration, lärande samt konkreta idéer till ditt företags hållbarhetsarbete direkt i inkorgen. 

Vad behöver du för att jobba mer hållbart?

Vi brinner för att göra hållbarhet enkelt, konkret och lättillgängligt. Därför har vi samlat en mängd olika verktyg och stöd för att du och din verksamhet ska kunna komma vidare – oavsett om det handlar om social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Låt oss hjälpa dig!

Se vårt utbud
Boka demo