Agenda 2030

Kom igång och sätt hållbarhetsmål mot Agenda 2030

Dec 09, 2022

Det finns precis lika många tillvägagångssätt och hållbarhetsmål som det finns företag och organisationer. Allas resor och syften ser olika ut och därför kan det ibland kännas svårt att veta hur du ska göra eller var du ska börja. Det viktiga är att börja, det är inte så svårt som du tror. Här visar vi hur du kan tänka och hur du tar hjälp av Agenda 2030 i ditt målarbete.

Det finns lite olika sätt att rita upp sina hållbarhetsmål på. Agenda 2030 är en väg att gå och ett redskap som kan hjälpa er att hitta era viktigaste delar som ni vill fokusera på.

Agenda 2030

FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling kallas Agenda 2030 och är en handlingsplan för att nå ett hållbart samhälle världen över – både för klimatet, människorna och välståndet. Agenda 2030 är implementerat och arbetas med på såväl riksdags- som regional och kommunal nivå, både inom offentlig och privat sektor.

Så gör du för att sätta hållbarhetsmål med Agenda 2030

Få kan eller har behov av att arbeta mot samtliga 17 mål, det vanliga är att man väljer ut ett eller ett par stycken som man väljer att fokusera extra på.

Klokast och mest logiskt är att välja mål som har anknytning till den egna verksamheten. Fundera på om det är något eller några hållbarhetsområden som ligger extra varmt om hjärtat hos er eller era kunder. Fundera också på om det området ligger i linje med er inriktning på företaget, om det kanske kan innebära en affärsmöjlighet eller om det till och med kan bli en risk för er om ni inte tas tag i.

Bedriver man exempelvis ett åkeri är mål nummer 13 – ”Bekämpa klimatförändringarna” – aktuellt eftersom minskade utsläpp kunde vara en bra inriktning. Många företag har ju anställda och då är mål 8 – ”Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt” och mål 10 – ”Minskad ojämlikhet” bra mål i Agenda 2030 att ta sikte på och arbeta mot och sätta mål kring. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något – börja därför där du står och där just du kan göra nytta. 

Här kommer några exempel på Agenda 2030-mål som du kan få hjälp med att fokusera på genom Jobba Hållbart: 

8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt: Fokusera på social hållbarhet 

Vill du ta ett helhetsgrepp kring den sociala hållbarheten på din arbetsplats? Med det här omfattande samlingspaketet skapar du en bättre arbetsmiljö och blir en mer inkluderande, jämställd och på alla sätt bättre arbetsgivare. Mer info om kunskapspaketet finns här!  

10 – Minskad ojämlikhet: Lär dig kommunicera inkluderande 

Hur normkritisk, tillgänglig och inkluderande är du i din kommunikation – egentligen? Lär dig mer om vad inkluderande och tillgänglig kommunikation är, hur det gynnar dig och vad du behöver tänka på. Upplägget skräddarsys efter din verksamhet och du får konkret feedback på ditt arbete. Läs mer om workshopen här! 

13 – Bekämpa klimatförändringarna: Sätt vetenskapsbaserade klimatmål 

Lär dig identifiera era utsläppskällor enligt standarden Greenhouse Gas Protocol och sätt konkreta mål som godkänns av Science Based Targets initiativ. Vetenskapligt baserad kurs i två delar som ger dig verktygen du behöver. Du hittar kursen här! 

Svårt att veta var du ska börja? 

Att sätta konkreta och vettiga hållbarhetsmål är inte så lätt alla gånger. Även om det för vissa verksamheter kan kännas självklart från start är det långt ifrån alla som upplever det så. Börja alltid med att titta på vad ni brinner för hos er. Vad är extra viktigt? Vilka frågor klappar ert hjärta hårdast för? I det svaret bor allt som oftast grunden till era hållbarhetsmål. Vet du inte hur ni ska komma igång har vi ett perfekt startpaket, där du och dina kollegor får hjälp av erfarna hållbarhetsexperter för att utstaka just er unika väg framåt. Du kan läsa mer om startpaketet här. 

Stort lycka till med ert hållbarhetsarbete! 

Vad behöver du för att jobba mer hållbart?

Vi brinner för att göra hållbarhet enkelt, konkret och lättillgängligt. Därför har vi samlat en mängd olika verktyg och stöd för att du och din verksamhet ska kunna komma vidare – oavsett om det handlar om social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Låt oss hjälpa dig!

Se vårt utbud
Boka demo