Få lättare att rekrytera genom att tänka hållbart

Rekrytera enklare 2023 – tänk hållbart!

Jan 12, 2023

En halv miljon. Eller närmare bestämt 542 700 kronor. Så mycket kostar en rekrytering enligt fackförbundet Vision. Undvik att din nästa rekrytering blir en felrekrytering.

Siffran är ett snitt och kommer från en undersökning som Vision gjorde 2015. Vi kan därför anta att kostnaderna faktiskt är ännu högre idag. I ett blogginlägg som Poolia skrivit beräknar de att det tar mellan 50-100 timmar, ibland mer, för att ro en rekrytering i hamn. Oavsett källa och tes kan vi dra slutsatsen att en rekrytering kostar väldigt mycket – både i tid och pengar.

När allt fler slåss om samma kompetenser, hur kan du göra för att rekrytera lyckosamt? Tänk hållbart! Hållbarhet handlar inte bara om miljö och klimat, de sociala aspekterna som inkludering, jämställdhet och välmående medarbetare är också en stor del. I en tid där dina potentiella medarbetare värderar hållbarhet allt högre är det viktigt att du också gör det.

Men hur gör man då för att vässa sin rekrytering med hållbarhet i fokus? Här kommer fem konkreta tips!

 1. Utvärdera er nuvarande rekryteringsprocess och se till att den är inkluderande och relevant för alla potentiella medarbetare. Detta kan du tänka på och förbättra:
  – Är den inkluderande så att alla era potentiella framtida medarbetare känner sig välkomna? Har de som anställer och utvärderar olika bakgrunder och synvinklar som bidrar till större mångfald i era rekryteringar?
  – Beskriver ni i hur ni arbetar med jämställdhet, inkludering och mångfald på er karriärsida eller i era jobbannonser?
  – Vilket bildspråk och språkbruk använder ni i er rekrytering? Säger ni att ni söker mångfald och kvinnor men på alla bilder ses bara män?
  – Ta hjälp av våra praktiska checklistor och verktyg för inkluderande rekrytering!

 2. Har du utmaningar med att rekrytera fler kvinnor? Ett tips för att lyckas attrahera fler kvinnliga kandidater är att visa att ni satsar extra på dem på er arbetsplats genom att exempelvis erbjuda extra stöd när man är gravid eller mammaledig. Här på Jobba Hållbart finns enkla digitala verktyg som du kan erbjuda dina kvinnliga medarbetare som är gravida eller som nyligen blivit mammor. Enkla för dig att implementera och som skapar stort värde och välmående för medarbetarna. 3. Bilda ett hållbarhetsråd med medarbetare där ni tillsammans diskuterar frågorna. Involvera medarbetarna och få deras bild och tips på hur ni kan göra er rekrytering bättre och mer effektiv utifrån deras synvinkel. Detta inkluderar de befintliga medarbetarna och sänder tydliga signaler om att deras åsikt är viktig och att de kan vara med och påverka.

 4. Många människor mår sämre på grund av pandemin och lågkonjunkturen. Visa att din arbetsplats ger dem extra stöd för att må bra. Friskare personal är bättre ambassadörer för ditt arbetsgivarvarumärke och du kan kommunicera de extra insatserna du gör på din karriärsida eller i jobbannonser. Du kan exempelvis:
  – Ta tag i den mentala hälsan på arbetsplatsen och ge ett utökat stöd till de medarbetare som behöver.
  – Motivera stillasittande medarbetare att röra på sig under arbetsdagen.
  – Gör en kul träningsutmaning för att ha roligt tillsammans och må bättre.
  – Smarta digitala verktyg för detta hittar du här.

 5. Nästan alla företag gör redan idag många hållbara val, som att resa klimatsmart, interna hälsosatsningar och mer hållbara företagsevent och medarbetargåvor. Kommunicera det ni redan gör! Väldigt många missar helt att berätta om allt bra de redan gör.


Vill du skapa ett hållbart och inkluderande företagsevenemang? Prova vår guide helt gratis här!

Är du nyfiken på Jobba Hållbart? Boka en demo! Tillsammans går vi igenom hur Jobba Hållbart kan hjälpa just din verksamhet. Du kan boka en demo längst ner på den här sidan!

Vad behöver du för att jobba mer hållbart?

Vi brinner för att göra hållbarhet enkelt, konkret och lättillgängligt. Därför har vi samlat en mängd olika verktyg och stöd för att du och din verksamhet ska kunna komma vidare – oavsett om det handlar om social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Låt oss hjälpa dig!

Se vårt utbud
Boka demo