Hur ser en dag ut på ett mer hållbart företag?

Vad är hållbart företagande? Ibland kan det vara svårt att föreställa sig hur vardagen ser ut på ett företag som jobbar mer hållbart. Vad är egentligen skillnaden? Därför har vi beskrivit en dag på ett mer hållbart företag kontra ett som inte är det, vi tror det hjälper dig att få ihop bilden.

En dag i ett mer hållbart företag

Dagen börjar med en solig cykeltur eller promenad till arbetsplatsen, där anställda glatt hälsar på varandra och på den grönskande trädgården som omger kontorsbyggnaden. På vägen in passerar de genom ett solcellsdrivet ingångsparti och tar en kopp fairtrade-kaffe från en klimatsmart kaffemaskin som använder sig av återanvändbara kaffekapslar.

Inne på kontoret sitter ett tvärfunktionellt team med designers, ingenjörer och hållbarhetschefer tillsammans och diskuterar hur de kan integrera cirkulär design i sin senaste produkt. De reflekterar över hur deras produkter hjälper människor att leva mer hållbart genom att minska avfallet och samtidigt skapa en positiv inverkan på samhället.

Efter ett framgångsrikt möte träffas en grupp anställda för att ha en gemensam lunch i företagets restaurang som serverar uteslutande vegetarisk mat och råvaror från lokala och ekologiska producenter. De diskuterar sin senaste kampanj som uppmuntrar kunder att återanvända företagets produkter genom att erbjuda rabatter på återvinning och reparation. Man firar också tre nya stora kunder som anlitat företaget för att hjälpa dem med sitt hållbarhetsarbete.

Efter lunchen, ger sig en grupp anställda ut på en promenad i det gröna området som omger företaget. De stannar vid ett uppladdningsbart parkbänksbord för att ladda upp sina telefoner med hjälp av den integrerade solcellspanelen. Under promenaden stannar de också till vid företagets trädgård och tar med sig några färska grönsaker till kvällens middag.

På eftermiddagen deltar företaget i ett samhällsevenemang där de arbetar tillsammans med andra organisationer för att förbättra lokal infrastruktur, som att installera fler cykelbanor och förbättra kollektivtrafiken. De är stolta över att ha en aktiv roll i att göra sin stad mer hållbar och resurseffektiv.

När arbetsdagen slutar, cyklar eller promenerar alla anställda hem med en känsla av att de gör en verklig skillnad i världen genom att arbeta för ett hållbart företag. De är inspirerade av företagets engagemang för hållbarhet och känner sig stolta över att vara en del av en organisation som tar ansvar för planeten och samhället.

En vardag utan engagemang och långsiktighet

Medarbetarna på företaget vaknar tidigt på morgonen och åker till kontoret, som är beläget i en stor byggnad mitt i stan. Under bilresan lyssnar de på nyheterna och hör om allt fler rapporter om klimatförändringar och miljöförstöring. De tänker att det är oroväckande, men samtidigt känner de att det är något som ligger utanför företagets ansvarsområde.

När de kommer till kontoret möts de av högar med papper och dokument på skrivbordet, som behöver undertecknas och godkännas. Alla har också flera möten inplanerade under dagen, med fokus på att öka företagets försäljning och vinstmarginaler.

Pauser och fika är svårt att hinna med under dagen utan personalen tar en snabb kaffe i företagets kaffemaskin som använder engångskapslar och inte har kaffe med miljömärkningar. Under lunchen går medarbetarna till den närbelägna snabbmatsrestaurangen för att äta en snabb måltid med råvaror från långväga destinationer, vilket ökar koldioxidutsläppen från transporterna.

Eftermiddagen fortsätter med fler möten och samtal, där medarbetarna diskuterar olika strategier för att öka produktionen och marknadsandelarna. Det talas inte mycket om miljö eller hållbarhet, utan fokus ligger på att öka företagets vinster och expansion. En stor kund frågar hur företaget jobbar med hållbarhet och då ingen vet så skickas frågan vidare till vd:n. Förra veckan tappade man en kund till en konkurrent med motiveringen att denne hade hållbara produktalternativ.

När dagen går mot sitt slut åker alla hemåt, trötta och stressade av dagens alla möten och uppgifter. När några av dem lägger sig på kvällen så reflekterar de över att det vore så mycket härligare att jobba på ett företag där de får göra skillnad och inte bara tjäna pengar åt sin arbetsgivare och där man också värnar om medarbetarna på ett bra sätt.

Vilken vardag vill du ha?

Det är upp till dig att bestämma vilken vardag du vill ha i din verksamhet. Och vilken känsla du vill att dina medarbetare lämnar jobbet med på kvällen.

Ett hållbart företagande begränsar inte din möjlighet till att ha ett lönsamt företag som utvecklas och växer, utan är snarare en förutsättning för att bygga ett framgångsrikt företag. Det handlar om att göra det genom bra val, stora som små, som är bra för både verksamheten och planeten.

Vi tror att alla vill jobba mer hållbart men det kan vara svårt att veta hur. Lugn, vi gör det ihop! Varför inte boka en kostnadsfri hållbarhetsmotivation eller skapa en hållbarhetsstrategi som är grunden i ditt hållbarhetsarbete?