Utmana din personal: Ta vara på restprodukter och spill!  

Vad kan man egentligen göra av restprodukter och spill? Här är det faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Därför vill vi utmana er att undersöka och hitta nya användningsområden för ert spill i er verksamhet med en enkel och rolig workshop. Nyttig, kul och skapar engagemang! Men först lite inspiration för att få in det cirkulära tänket. 

Det cirkulära och ekonomiska kretsloppet. Bild lånad från ledarna.se, https://www.ledarna.se/stod-i-chefsrollen/hallbarhet-ekonomisk-ekologisk-social/ekologisk-social-och-ekonomisk-hallbarhet/ekonomisk-hallbarhet-en-fordjupning/

Vad är cirkulär ekonomi? 

Cirkulär ekonomi är ett ekonomiskt system som handlar om att återskapa värde, om och om igen. Visionen är ett samhälle där avfall inte existerar. Att ha en cirkulär affärsmodell innebär att till exempel återanvända material och produkter, designa för enkel uppgradering eller genom att använda förnybara resurser kan man skapa en hållbar försörjningskedja. Man kan också bygga hela sitt värdeerbjudande utifrån ett cirkulärt tänk. 

Bild lånad från Cirkulero. Fotograf HP Skoglund (VF)

3 inspirerande exempel 

  1. Lilla Snåland-pallen från Stolab tillverkas av spillvirke från den klassiska pinnstolen Lilla Åland. Resultatet: en exklusiv, snygg pall med hållbarhet i fokus!  
  1. Cirkulero säkrar skräp och omvandlar till prylar, bland annat kaffesäckar från Löfbergs i kombination med gamla vattenslangar som blir trendiga bärkassar.  
  1. Toa-Lätt är strö för katt och smådjur i form av pellets gjorda av ett restflöde av pappersfibrer från massaindustrin.  

Dags att utmana och engagera din personal med en spill-workshop! 

Visionen är ett samhälle där det inte blir något spill alls. Låt oss leka lite med den utmaningen i en enkel och rolig workshop som skapar engagemang bland på arbetsplatsen.  

Förberedelser:  

  1. Samla ihop teamet som ska göra workshopen.  
  2. Välj hur ni vill gör och spara era anteckningar – kanske gemensam whiteboard eller digitalt dokument – och se till att alla inblandande har tillgång. 
  3. Fyll på kaffet och fikat och ladda ner vår workshop-guide med ett helt färdigt upplägg och presentation. Bara att ladda hem kostnadsfritt och köra igång.
  4. Ha så kul! Tagga oss gärna i sociala medier eller mejla och berätta hur det gick.