Tre steg – så kommer du igång med ditt hållbarhetsarbete

Eftersom du läser detta har du förstått att ditt hållbarhetsarbete är en av de viktigaste delarna för din verksamhets överlevnad och lönsamhet – både på kort och lång sikt. Därför har vi satt samman tre konkreta steg du kan ta för att börja eller ta ditt hållbarhetsarbete till nästa nivå.

Steg 1 – Lär dig mer och inspireras av andra

Hållbarhet och dess tre beståndsdelar, miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet, är en ”road map” och kompass över de viktiga aspekter du behöver ha koll på för att kunna skapa ett lönsamt företag som både du och andra älskar att jobba i. Samtidigt tar du ansvar för det avtryck du gör och bygger ett företag som håller i längden.

Lär dig mer om vad hållbarhet är för att kunna förstå vad det kan innebära för er. Du hittar kunskap och inspiration exempelvis på:

  • Här på jobbahållbart.se hittar du massor av kunskap som ett exempel.
  • Du kan också göra vårt digitala hållbarhetstest där du svarar på sju snabba frågor och får en personlig rekommendation hur hållbarhet kan göra ditt företag mer lönsamt.
  • Se hur andra verksamheter gör för att få inspiration. Här hittar du 15 exempel på hur andra företag integrerat hållbarhet i sin verksamhet.

Steg 2 – Gör en plan för din verksamhets hållbarhetsresa

Nu är det dags att förstå och välja ut de delar som är viktigast för din verksamhet att ta tag i. Du har säkert fått en mängd idéer från steg 1! Det bästa sättet att göra din plan på är att ta fram en hållbarhetsstrategi . Där kommer du få svar på frågor som vad är hållbarhet för oss, hur du kan jobba mot Agenda 2030, affärsmöjligheter, lagkrav, kundbehov och risker.

Att ta fram en hållbarhetsstrategi gör du genom att använda en tydlig och spännande process som involverar fler så som dina kunder, medarbetare, leverantörer. Här kan du läsa om hur du gör och ta hjälp av oss för att ta dig dit.

Arbetet skapar också mätbarhet, struktur och går att använda i din kommunikation på ett annat sätt. Ja, det är helt enkelt det bästa sättet att angripa hållbarhetsfrågan i ditt företag.

Steg 3 – Kom igång

När du har en plan och en hållbarhetsstrategi så är det enkelt att sätta fart! Vi har några enkla verktyg som gör jobbet enklare, konkret och tidseffektivt:

Är du fortfarande osäker på vart du borde börja?

Lugn – vi hjälper dig! Boka en 30 minuters kostnadsfri rådgivning med oss på Jobba Hållbart.
Du kan också köpa stöd kring konkreta hållbarhetsutmaningar av våra partners och hållbarhetskonsulter från en timme och uppåt.